Monday, June 2, 2014

Peach Custard Coffee Cake

Assalamualaikum


Saya adalah seorang hantu western food, dessert and cheese… Tapi itu adalah dahulu. Sekarang, saya cuba untuk mengurangkannya,  (tapi kadang-kadang, tekak masih teringin yang lemak-lemak berkrim ni hihihi, TETAPI, dalam range yang berbeza sikit :P ) Jadi, saya akan juga berkongsi resepi-resepi manisan yang telah dicuba, so jangan lepaskan peluang untuk mencuba ye ;)




Kebetulan saya ada lebihan canned peach, sebanyak a half can, (ada tempahan red velvet - peach cake itu hari…)  Jadi daripada dibazirkan, saya pon cuba mengolah resepi yang telah sedia ada…
Jom jenguk resepi..




Langkah paling utama, sediakan custard dahulu.


3 biji kuning telur (A)
45 g gula
14g tepung jagung
1/4 tsp garam
1 vanilla bean, jika tiada,guna esen
250ml (1 cup) susu @ 175ml cream ditambah air sehingga menjadi 250ml

- mix bahan diatas sehingga sebati dalam periuk kecil
-letak atas api yang kecil dan kacau sehingga pekat
-Angkat dan biarkan sejuk



Bahan -bahan kek


250g tepung gandum unbleached
2 tsp baking powder
227g butter
115g gula halus
1/2 tsp salt
2 egg (A)
1/4 cup sour cream @ 1/4 cup milk+1/4 tbsp fruit vinegar @ 2/3 daripada 1/4 cup cream+air hingga penuh cup+1/4 tbsp fruit vinegar
5 keping halved peach - ditoskan dan dihiris nipis

- Panaskan oven pada suhu 180 C
- Griskan pan 9"X13" dengan marjerin
- Ayak tepung bersama baking powder, ketepikan
- Satukan butter, gula, garam dalam bowl dan putar pada kelajuan sederhana untuk sebatikan, kemudian tukar kelajuan tinggi hingga gebu
- Perlahankan kelajuan, masukkan telur satu demi satu (biarkan agak sebati dahulu, baru masukkan telur yang seterusnya)
- Dengan kelajuan perlahan, masukkan tepung diselang seli dengan sour cream @milk (guna aturan: tepung, cecair, tepung, cecair, tepung), gaul hingga sebati
- Masukkan separuh 'cake batter' dalam pan dan ratakan.
- Masukkan pula kastad dan ratakan
- Susunkan peach, kemudian ratakan lebihan 'cake batter'.


*Boleh refer urutan gambar dibawah untuk melapis layer kek






- Kemudian, bakar kek selama 48 - 53 minit
- Pastikan kek disejukkan dahulu sebelum dipotong, kerana jika x betul-betul sejuk, lapisan kastad akan cair dan kek akan 'messy'





* Ini je yang sempat di tangkap, sebab dah tidak tahan untuk di ngap!










Selamat Mencuba Ye!


No comments:

Post a Comment